Hayatın zorluğu herkes için farklı farklı olsa bile, günümüzün şartlarında gülümsemek, özellikle asık suratlı bir Millet olduğumuzdan bizim için unutulmaya yüz tutmuş gibi. Hayat zor olabilir, hayat herkes için zaman zaman zorlaşabilir, olumsuz olaylarda yaşanabilir. Yine de yaşamak gerek tüm olumsuzluklara ve içinden çıkılması güç zorluklara rağmen, sevdiklerimizin hatırı ve kendimiz için en önemli iyilik, kendimize ve hayata gülümsemek olmalıdır. Gülümsemek adaletsizliğe, haksızlığa, hukuksuzluğa, zulme en büyük başkaldırı eylemidir. Para kazanma, mal biriktirme, siyasi rant uğruna etrafımız kırıp döktük, gülümsemeyi unuttuk, unutturduk. Kavgasız günümüz yok, yeter artık.
“Birleşmiş Milletler 2019 Yılı Dünya Mutluluk Raporu” yayınlandı. Rapora göre Dünyanın en mutlu 3 Ülkesi Finlandiya, Danimarka ve Norveç. 156 Ülkenin yer aldığı sıralamada Türkiye beş basamak gerileyerek 74’cü sıradan 79’cu sıraya düşmüştür. BM Mutluluk Raporu, Ülkelerin kişi başı düşen Milli gelir, sosyal destekler, sağlıklı yaşam süresi, sosyal özgürlükler, yolsuzluklar ve çeşitli insani yaşam kriterleri gibi kıstaslar değerlendirilerek hazırlanmıştır. Hükümetler Vatandaşlarını mutlu etmek için politikalarını tekrar gözden geçirmeli. İnsanların mutlu olması ve gülümsemesi için yoksulluğu ortadan kaldırmalı, hak, hukuk ve adalet herkes için eşit ve ayrımcılık yapılmadan uygulanmalı, bilim ve liyakat taviz verilmeden, kayırmacılık yapılmadan, uzmanlarınca yürütülmelidir. Açlık ve işsizlik sonlandırılmalıdır.
Gülümsemek hayata ve her şeye diyoruz ama kimler kimleri gülümsetecek? Öncelikle ve özellikle Devleti yönetenler, senden benden demeden üreticiyi, emekliyi, işçiyi, dar gelirliyi, küçük esnafı ve Sağlık çalışanlarını gülümsetmeli. Yerel yöneticiler yoksul kesimin yanında doğadaki diğer canlıları doyurarak, şeffaf idarecilik yaparak toplumu güldürmeli. Aile reisleri başta eşleri olmak üzere çocuklarına, torunlarına ve diğer sorumlu oldukları insanlara el uzatmalı, şefkat ve sevgilerini eksik etmemelidir.
Sonuç itibariyle çocuklarınıza gülmeyi öğretin, gülümseyin, tebessüm edin ki güzel bir Vatanın temellerini sağlıklı, mutlu, huzurlu, özgür ve kaygısız atabilelim. Gülümsemekten ve tebessümden mahrum olan çocukların hayata olumlu bakmaları, sevecen olmaları, şefkat duygusu taşımaları, kardeşleri ve diğer çocuklarla iletişim kurmaları mümkün olamaz.