(Artık doğa yürüyüşlerini okullarla birlikte yapmalıyız ve çocuklarımıza doğayı öğretmeliyiz... İsteyen her okula gidiyorum. Ücret talebim yoktur. Bu faaliyetlerimiz örnek teşkil etmeli. Doğa yürüyüş grupları. Lütfen.).
DÜNYAMIZ 6. BÜYÜK YOK OLUŞUN EŞİĞİNDE. ÖNLEM ALMALIYIZ!
1.YOK OLUŞ:
443 Milyon yıl önce Gondvana (en büyük kıta) mağ mağa üzerinde yüzerek güney kutbuna yerleşmiş. Üzeri buz tutunca deniz seviyesi hızlı bir şekilde düşmüş. Deniz kıyısına yakın yerlerde yaşamakta olan canlar zarar görmüşler ve gezegenimizde yaşamakta olan canlı türlerinin %86 kadarı ölmüş.
2.YOK OLUŞ:
359 Milyon yıl önce DEVONYAN dönemi başında iki dev kıta varmış. GONDVANA ve LAVRASYA. Gondvana Lavrasyayı güneye doğru sıkıştırmış ve büyük çarpışma gerçekleşmiş. Tek kıta oluşmuş. (PANGEA). Çarpışma hattı boyunca sıradağlar oluşmuş. Fazlaca volkanik etkiler yaşanmış ve canlı türlerinin %75 kadarı yok olmuş.
3.YOK OLUŞ: (PERMİYE DÖNEMİ / BÜYÜK ÖLÜM)
251 Milyon yıl önce Sibirya’da oluşan dev yanardağların etkisi ile atmosfere çok ciddi bir şekilde H2S ve CO2 gazları yayılmış ve gezegenimizdeki canlı türlerinin %96 kadarı yok olmuş. Bu olay bize atmosferimizde çok az miktarlarda bulunmakta olan gazlardaki artışın ne kadar da ciddi sonuçlar çıkaracağını göstermektedir.
4. YOK OLUŞ:
200 Milyon yıl önce TRİASİK dönemde Orta Atlantik çukurundan çıkan magma ile atmosferdeki CO2 artınca türlerin %80 kadarı yok olmuş. Bu olay aynı zamanda dinozorlar çağını başlatmış ve dünyamıza dev hayvanlar egemen olmuş.
5. YOK OLUŞ:
65 Milyon yıl önce KRETASE döneminde dünyamıza gök taşı çarpmış. Toz tabakası oluşmuş. Dünya aylarca karanlıkta kalmış, bitkiler fotosentez yapamamış, sular donmuş, buzul çağı başlamış. Dinozorlar ve canlı türlerinin %76 kadarı açlıktan, susuzluktan ve soğuktan ölmüşler…
6. YOK OLUŞ:
Zararlı insan etkileri sonucu ANTROPOJEN dönemi (antropojen yokoluş) 1750 yılında başladı. Hayat tarzımızı ve yaşam alışkanlıklarımızı değiştirmezsek en fazla 30 sene içerisinde insanlık ve tüm canlı türleri durdurulamaz bir şekilde ve büyük acılar içerisinde tükeniş sürecine girecek.
6. YOK OLUŞUN OLMAMASI İÇİN "TOPLUMSAL DOĞA KÖRLÜĞÜNÜ" YENMELİYİZ!
1. Ağaçların kabuklarını onarıp, onarıp kullandıkları gibi elbiselerimizi, onarıp, onarıp kullanmalıyız.
2. Yeni telefon, yeni ayakkabı, fast foot, takeavey foot, gazlı ve şekerli içeceklerden vazgeçmeliyiz.
3. Yakın yerli ürünlerimizi ve yerli mutfağımızı tercih etmeliyiz.
5. Defteri, kitabı, kalemi, tutumlu ve temiz kullanmalıyız.
6. Okula servisle, yürüyerek ya da bisikletle gelmeliyiz. Özel oto ile gelmemeliyiz.
7. Bilime sahip çıkmalıyız. Bilimi doğanın korunması, insani ihtiyaçların giderilmesi ve bu hususlarda doğa yüzlü teknolojilerin geliştirilmesi için kullanmalıyız.
8. Tohum ekmeyi, fidan dikmeyi öğrenmeliyiz ve her sene daha çok tohum ekmeli, daha çok fidan dikmeliyiz.
9.Gıdayı, suyu, enerjiyi ve tüm ihtiyaç malzemelerimizi tutumlu kullanmalıyız. Geri dönüşümü önemsemeliyiz, kompost yapmayı öğrenmeliyiz, çevreyi temiz tutmalıyız.
10. Duyarlılığımızla çevremize örnek teşkil etmeli ve TOPLUMSAL DOĞA KÖRLÜĞÜNÜN aşılması için çaba sarf etmeliyiz.