ŞAYET BİR YERE FİDAN DİKMİŞ SEK ONU KORUMALIYIZ.
(GENÇLERE YÖNELİK KONUŞMAMIN DEVAMI)
FİDANLARIN ÜZERİNDEKİ BASKILAR ÜZERİNE:
Konuşmama başlamadan önce sizlerin buraya gelmesine vesile olduğu için Şenay Kiraz hocama çok teşekkür ederim. Sulama faaliyetimiz yaz boyu devam edecek.
BASKILAR:
1.İNSAN BASKISI:
İnsanların o fidanlara zarar vermelerini önlemeliyiz. Orada piknik yapılması, ateş yakılması, çöp ve atık bırakılması, tel örgülerin tahrip edilmesi, alana özel araç girmesi ve yeni dikilen fidanların sökülüp götürülmesi kamere sistemi ile engellenmelidir.
2.KURAKLIK BASKISI:
Fidan dikilen yerde ilk yaz toprağı kontrol ederek kaç günde bir sulanması gerekli olduğunu tespit etmeli ve sulamalar aksatılmamalıdır. Kuzey cephe, orman arası, orman bitişiği, su kenarları ve yükseklerde daha toleranslı olmakla birlikte genel olarak dört yaz sulama ihmal edilmemelidir.
3.EVCİL HAYVAN BASKISI:
Tatbiki en büyük tehlike evcil hayvan sürüleridir. Bu hususta çobanlar eğitilmeli ve elinde sertifikası olmayan insanların çobanlık yapması engellenmelidir. Tel örgüler tahrip edildiğinde ya da yeni dikilen fidanlar arasına evcil hayvan sürüleri girdiğinde cezalar çok ağırlaştırılmalıdır. Mahalde koyunların, keçilerin, büyükbaşların, çoban köpeklerinin ya da çobanların resimlerinin çekilmesi veyahutsa hayvan gübrelerinin takibi yeterli olmalıdır.
4.ZARARLI BASKISI:
Bölgede zararlı böcekler var mı, yok mu kontrol edilmeli. Zararlı böcekler varsa biyolojik ya da mekanik mücadele yapılmalıdır.
5. DOĞA HAREKETLERİ BASKISI:
Özellikle kar olmak üzere kar, rüzgar, dolu, sel ve toprak kayması fidanları yatırmaktadır. Fidanlar takip edilmeli ve yatan fidanlar düzeltilmelidir.
**
Konuşmamın devamı var.