KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 30-11-2023 14:22

ÇINGI DERGİSİ YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR...

ÇINGI DERGİSİ YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR...

Yayın hayatında ondördüncü yılına giren Kayseri Yazarlar, Şairler ve Sanatçılar Derneği-  KAYSADER’in yayın organı Çıngı Dergisi yaşanılan maddi zorluklar sebebiyle kapanma tehlikesini taşıyor.

Kayseri Yazarlar, Şairler ve Sanatçılar Derneği- KAYSADER Başkanı Mustafa Kıyak, yaptığı açıklamada son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeni ile epey zorlandıklarını ve başta belediyeler olmak üzere STK’lardan ve iş adamlarından yardım beklediklerini söyledi.

ÇINGI DERGİSİ KAPANIYOR MU? …

Kayseri Yazarlar, Şairler ve Sanatçılar Derneği Başkanı Kıyak, gazetemize yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Derneğimizin yayın organı Çıngı dergisi Mayıs 2010'dan bu yana yayın hayatında.

İki ayda bir yayınlanan dergimizde sadece Kayseri’li yazar ve şairlere yer verilmeyip yurdun her köşesinden yazar ve şairlerin şiirleri ve yazıları dergi yayın kurulunun seçimleri ve düzenlemesi ile dergimizde yayınlanıyor. Dergimiz Kayseri'nin kültür hayatının belki de son temsilcisidir. Kıt imkanlarımızla çıkardığımız dergimizin özellikle son bir yıldır basım maliyetleri katlanarak arttı.Yeni sayıları çıkarabilmek için mali kaynak arayışındayız. Yetkililerden destek bekliyoruz. Yeterli mali kaynağı bulamazsak dergimizin yayın hayatı bitecek. İlgili kurum ve kuruluşlardan belediyelerden randevu alamıyoruz ki derdimizi anlatabilelim.

Kültür Bakanlığı dergimize abone ve her sayıdan 100 adet gönderiyoruz. Bakanlığın ödediği meblağ ile ancak iki sayı çıkarabiliyoruz. Geri kalan 4 sayının basım maliyetini karşılamakta zorlanıyoruz. Dergiyi kapatmamak için çare arıyoruz. Büyükşehir belediyesine ve büyükşehir ilçe belediyelerine giderek derdimizi anlatmak istiyoruz ancak randevu alamıyoruz. Ondört yıldır yayın yapan dergimize yerel yönetimlerin destek olmasını, Kayserinin kültür hayatının temsilcilerine sahip çıkılmasını istiyoruz.Valilik,belediyeler , kültür müdürlüğü , kültürle ilgili kurum ve kuruluşlar dergimize belli sayılarda abone olarak ayakta durmamıza ve yayın hayatına devam etmemize yardımcı olabilirler.

Dergimizi il dışı abonelerimize ulaştırmak da başka bir problem zira 5 lira olan bir derginin kargo gideri 33 lira 25 kuruş oldu. Abone ücretleri ile posta ücretleri karşılanamaz duruma geldi. Kültür ve yayın hayatı bu yönden de darbe aldı.

On dört yıldır yayın hayatında olan dergimizi kapatmak istemiyoruz , ancak bizi görmezden gelen,randevu vermeyen, derdimizi dinlemeyenlerin hiç mi sorumluluğu yok? Onların da sorumluluğu olduğu kanaatindeyiz. Dergimizin yayın hayatında kalması demek Kayseri'nin kültürel tanıtımının bir yönüyle yapılması anlamına da gelmektedir. Çıngı Dergisi yurdun farklı illerinde ve bölgelerindeki okurlarına ulaşıyor. Dergimizin aracılığıyla Kayseri'nin kültürel mirası tanıtılıyor. İlgi ve yardım beklediğimiz yöneticilerimiz, kurumlarımız bizi görmüyor,bizi duymuyorlar. Bir yıldır dernek başkanlığı görevini yürütüyorum ve Kayseri'nin kültürel hayatını gözlemlemeye çalışıyorum. Sanatın her dalında Kayseri'nin yetiştirdiği değerler var. Kayserili yazar ve şairlerimizin, sanatçılarımızın hak ettiği ilgiyi gördüğünü söyleyemem. Yetkililerimizin Kayseri'nin bu değerlerine sahip çıkarak eserlerini vatandaşlara, okullara ulaştırmalarını isterdim. Kayseri'yi duyuracak şiir şölenleri, edebiyat sohbetleri, resim sergileri gibi etkinlikleri neden yapmayalım ki? Şehrin dışından gelen sanatçılara bu kadar yakından alaka gösterilirken bu toprağın insanları neden aynı ilgiyi görmüyor?

Atalarımız ne güzel söylemişler: Ev danası öküz olmuyor. Yetkililerimizi defalarca faaliyetlerimize davet etmemize rağmen bir kere dahi kendilerini faaliyetlerimizde göremedik.

Kültür ve sanat temsilcileri Kayseri'de maalesef öksüz, maalesef yetim. Kayseri'de kültür sanat faaliyetlerini ancak bu alanlara ilgi duyanlar takip ediyor. Kayseri geneline faaliyetlerimizi ancak sosyal medya aracılığıyla duyurabiliyoruz. Derneğimizin sosyal medya grup sayfasından ve Çıngı dergisi facebook grup sayfasından faaliyetlerimizi duyurabiliyoruz. Kültür sanat üçüncü sınıf bir iş olarak görülüyor. Bir belediye başkanımız şaka yollu bir gerçeği şöyle ifade etmişti: Hocam, para getirmeyen işlere biz dönüp bakmayız. Faaliyetlerimizi gerçekleştirmek üzere mekan bulamıyoruz. İnanıyoruz ki gerek büyük şehir belediyesinin gerekse büyükşehir ilçe belediyelerinin tahsis edecekleri salon ve mekanları vardır. Ancak yerel yönetimlerle bu konuları konuşma imkanı bulamadık . Kitap fuarında bu şehrin kültür sanat erbabı günlük ücret ödeyerek fuarda yer bulabildi. Bu bile kültür sanat erbabına verilen önemi anlatmak için yeterli sanırım.

KAYSADER üyesi şairlerimizle KAYSADER Şiir Akşamları adıyla 2023 yılı içerisinde şair üyelerimiz adına şiir akşamları düzenledik. Romancımız Abdullah Ayata ile Edebiyat Sohbetleri başlığı altında roman konulu sohbet programı düzenledik. Abdullah Gül Üniversitesi'nde şairlerimiz ile "Şehrin Şairleri" adıyla 2 kez şiir dinletisine katıldık. Birkaç şiir akşamını özel mekanları bir nevi kiralayarak gerçekleştirdik.

Yazarlar,şairler,kültür erbabı insanlar bulundukları şehrin kültür elçileridir.Onlar aracılığıyla beldeler,şehirler başka diyarlarda tanıtılırlar.. Onlar vasıtasıyla Kayseri’nin kültür sanat hayatı dışarıya duyurulmuş olur. Bizler tanıtımda üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazırız, yeter ki ilgililer ve yetkililer de bu sorumluğu paylaşsınlar.

MÜJDELİ HABER BEKLİYORLAR...
Kayseri Yazarlar, Şairler ve Sanatçılar Derneği- KAYSADER Başkanı Mustafa Kıyak, 2024 Yılı için Kültür ve sanat camiası için müjdeli haberler beklediklerini belirterek sözlerini tamamladı.

 

 

 

AdminAdmin