KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 21-04-2024 13:24

ERKİLETLİOĞLU, KAYSERİ KALE SURLARINI ANLATTI

ERKİLETLİOĞLU, KAYSERİ KALE SURLARINI ANLATTI

Türkiye yazarlar birliği Kayseri şubesi haftalık programları devam ediyor.

 “Kayseri de merkez ve ilçe köyler dâhil 34 kale bulunmakta. Kayseri Kral Goordiyanus döneminde 238 yılında Erciyes dağı Tanrı dağı olarak görülüyor önünde yemin ediliyor.”
"Ben bir kafatasçıyım araştırmalarım bulunmakta Mehmet Çayırdağ ile Davetli Konya ya Alaattin Keykubat dönemin mezar araştırma için gittik. Allahattin Keykubat mezarını açtık kapatasını incelerken Selçuklu sultanı Alaattin Keykubat oldu tespit ettik. Kafatasında dişleri duruyordu bende bir dişini hatıra olarak aldım. 
Her hafta olduğu gibi bu haftadaki konuşmacı Halit Ekiletlioğlu ‘Kayseri’de kale surlarını’ anlattı. 
TYB salonundaki programa Türkiye yazarlar birliği Kayseri şubesi Mehmet Hüsrevoğlu üyeleri katıldı. Yazar Halit Erketlioğlu,” Kayseri de merkez ve ilçe köyler dâhil 34 kale bulunmakta. Bu söz konusu 34 kaleyi zapt edilmesi gerekir ki şehir fethi edilsin. Eskişehir bağları ile adlandıran Erciyes eteklerinde Mazaka isimli şehir var bu şehir etrafı da küçük kale surlarıyla korunmakta 550 yılında persler istilasına uğruyor. Daha sonra bir çok krallıklar  hüküm sürüyor bunlar bilinen Kaptokya krallığı. Yıllar sonra Battalgazi bölgesi başkent oluyor. Bunları anlatan gezginci Amasyalı seyyah tarihçi filozof Strabon Kayseri’yi anlatıyor. İran Pers imparatorluğu Kapatokyada gözü var iki ordu Battalgazi bölgesinde savaşıyor. Pontus zehirlerin kralı görüşmede kamalı saldırıda ölen kralın yerine oğlunu getiriyor.  Kayseri Kral Goordiyanus döneminde 238 yılında Erciyes dağı Tanrı dağı olarak görülüyor önünde yemin ediliyor. 360 yılı Azizbasuliyüs tarafından şehrin etrafına yüksek olmayan surlar yaptırılıyor. Bu sur yaptırma 550 yıllına kadar devam ediyor. Bu surlar Gülük Düvenönü yoğunburç. İç kale ise 900 yılında yapılıyor. 1237 senesinde İzzettin Keykavus Alahattin Keykubatın abisidir Yoğunburcu yaptırmıştır.
Ben bir kafatasçıyım bu konuda araştırmalarım bulunmakta Mehmet Çayırdağ ile Davetli Konya ya Alaattin Keykubat dönemin mezar araştırma için gittik. Allahattin Keykubat mezarını açtık kapatasını incelerken Selçuklu sultanı Alaattin Keykubat oldu tespit ettik. Kafatasında dişleri duruyordu bende bir dişini hatıra olarak aldım. “ dedi.

AdminAdmin