KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 17-09-2023 15:24

ŞEYH İBRAHİM TENNURİ ANLATILDI

ŞEYH İBRAHİM TENNURİ ANLATILDI

TYB, de Unutulmaz şahsiyetleri anma devam ediyor.
ŞEYH İBRAHİM TENNURİ ANLATILDI
Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri şubesi tarafından her hafta şehrimizin kültür sanat edebiyatçıları ‘unutulmaz şahsiyetleri Hunat Medrese kültür merkezinde anlatılmaya devam ediyor.
 Türkiye yazarlar birliği Kayseri şubesi başkanı yazar Mehmet Hüsrevoğlu Hunat kültür merkezinde Şeyh İbrahim Tennuri hayatını anlattı.

TYB Kayseri şube başkanı Mehmet Hüsrevoğlu, TYB yönetim kurulu üyesi Vedat Önal, yazar Halit Erkiletlioğlu, TYB Kadın kolları başkanı Meral Bulut, Emişe Atun,Bilge Çalıcı, Ahmet Sıvacı, Bekir Oğuzbaşaran ve Yüksel Kalkan ve davetli yazarlar katıldı.

  TYB Kayseri şube başkanı Mehmet Hüsrevoğlu 1453 İstanbul Fetihi, Fatih Sultan Mehmet, Akşşemsettin Mola Gürani, Somuncu baba ile giriş konuşmasının ardından Şeyh İbrahim Tennuri hayatını anlatıp ‘Gülizar Name’ şiirsel na’tından örnekler verdi. 
TYB başkanı Mehmet Hüsrevoğlu, “ İbrahim Tennuri (d. Amasya - ö. 1482, Kayseri), 15. yüzyıl tasavvufçularından, Aşık takma adıyla şiirler yazmıştır, Amasya'da doğmuş, 1482'de Kayseri'de ölmüştür. XV'inci yüzyılda Kayseri'de yaşamış mutasavvıf şair, ilim ve hikmet sahibi bir zattır.

Şeyh Tennuri Cami’nin 1466 yılında bizzat Şeyh İbrahim Tennuri tarafından yaptırıldığına ve 1586 yılında oğlu Şeyh Abdurrahim Efendi tarafından inşa ettirildiğine dair iki farklı görüş vardır. Kare planlı olarak yapılan camiye yapışık bir mimaride olan türbe ise 1484-1485 yıllarında inşa edilmiştir. Kayseri’de örnekleri çok görülen klasik Selçuklu kümbetlerine benzeyen türbeye camiden geçişi sağlayan bir eyvan mevcuttur. Türbede üç sanduka bulunmaktadır. Şeyh İbrahim Tennuri, oğlu ve halifesi Şeyh Lütfüllah, yine oğlu ve halifesi Ali Sultan’ın burada yattığı bilinmektedir. Cami ve türbenin yanında bulunan ve 1482 yılında yapıldığı tahmin edilen çeşme ise günümüze kadar pek çok onarım görmüştür.” dedi.

AdminAdmin