KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 22-08-2023 14:36

TRT İÇİN MUSTAFA GÖÇER (AĞAÇ DEDE) BELGESEL ÇEKİMLERİ BAŞLADI

TRT İÇİN MUSTAFA GÖÇER (AĞAÇ DEDE) BELGESEL ÇEKİMLERİ BAŞLADI

TRT İçin Mustafa Göçer (Ağaç Dede) belgesel çekimleri başladı.

TRT Belgesel dizi yönetmeni Koray Polat ve çok değerli ekibi tarafından germeleşmekte olan çekimler Kayserimizin Erkilet (Kızık, Eğim), Kızıltepe, Koromaz vadisi (Vekse- Ağırnas), Amarat Kızılırmak vadisi (Kaş bölgesi), Derevenk ve Erciyes Dağında geçekleşiyor.

Çekimler, Kayserimizin tanıtımına, ağacın önemine, ülkemizin ormanlaşmasına, duyarlılığın küçük adımlarda ve büyük adımlarda masa başından kalkarak, önce kendi çevre izlerimizi küçülterek ve sonra kendi çevremizi dönüştürerek hep birlikte doğanın mücadelesine fiilen katkı sağlamakla olacağına vurgular yaparak (sorumlulukları hatırlatarak) gerçekleşiyor.

İklim krizine karşı ülkemizin direncini artırabilmek için her insanına ve özellikle “farkındayım” diyebilen insanlara sorumluluklarını hatırlatmakta olan çekimler Ekim ayında sonuçlanacak.

-SÖYLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?

-Tabii ki. Öncelikli olarak her ağacı dünyadaki son ağaç olarak düşüneceğiz ve asla kesmeyeceğiz. Hatta bir yaprağını dahi koparmayacağız.

Çünkü bir yaprak bir günde 5 cc O2 üretir…

Orman hava demektir. Çünkü soluduğunuz oksijenin büyük bölümünü ormanlar üretir…

Orman su demektir. Çünkü yağış getirir ve yağışlarla gelen suları tutarak yer altında biriktirir.

Yer altında biriken o sular sayesinde gözler oluşur, pınarlar, akarlar, çaylar ve ırmaklar oluşur. İnsan dahil canlılar içer, tarım yapılır. Otlar büyür, hayvancılık yapılır.

Orman toprak demektir. Çünkü orman su ya da rüzgâr erozyonu ile toprakların gitmesini engeller. Orman bitkileri ve mikroorganizmalar kayaların parçalanmasını sağlayarak toprak oluştururlar. Hava hareketleri (soğuk hava, sıcak hava, don, rüzgâr) yardımcı olur. Yaprak, dal, kabuk, kozalak ve meyvelerin ayrışması sonucu oluşan humus ise bu toprağa çok önemli bir bölüm olarak eklenir.

Orman bitki ve hayvan çeşitliliğini çoğaltır. Bitki ve hayvan çeşitliliği yaşamın sigortasıdır. Onlar olmazsa canlılar nesillerini devam ettiremez ve doğa kendini yenileyemez.

Orman yaşamsal ısı aralığı demektir. Orman olmazsa canlılar için yaşanabilir ısı aralığı dengesi bozulur ve makas açılır. İklim krizi yükselir, topraklar çoraklaşır, kıtlık, afet ve salgınlar çoğalır…

-ÇOK ÇALIŞIYORSUNUZ HEDEFİNİZ NE?

Tüketim çılgınlığı ve nüfus artışı en kısa süre içerisinde frenlenmelidir… Bununla birlikte önümüzdeki on yıl içerisinde ülkemizin en az %40 kadarının ormanlaşması gerekmektedir… Ülkemizde ormanlaşma Egeden Anadolu’nun iç kesimlerine doğru hız kazanmalıdır. Çünkü Ege Böl. Dağları Karadeniz ve Akdeniz’de olduğu gibi kıyılara paralel değildir. Oradaki ormanlar güçlendirilirse yağmur bulutları Anadolu’ya yürüyebilir.

Tabii. Oradaki yetişmiş ormanlar azalırsa yağmurun ayağı kırılmış olur…

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Ege ormanları Anadolu’ya doğru en az 300 kilometre ilerlemeli; İç Anadolu’muzda ise dağlarımızın yükseklerinden ve su kenarlarından başlanarak içerilere doğru ormanlaşma sürecini tamamlamalıdır… Çünkü dağlar ve ormanlar suların oluşmasını ve korunmasını sağlamakta olan hayati önemdeki doğal zenginliklerdir.

Kayserimizde ise ormanlaşma Erciyes Dağımızın yükseklerinden aşağılara doğru ve Kızıl ırmak başta olmak üzere durgun ve akarsu kenarlarından içerilere doğru ağırlık kazanmalıdır.

Amarat Kaş bölgesi dikimlerin Kızılırmak kenarlarında başlaması için ideal bir noktadır…

Şehirlerin etrafı dairesel olarak (Kayseri de Erkilet sırtları,Yılanlı dağ, Seygalan, Ali Dağı ve Erciyes sırtları)  şehir sakinleri tarafından ormanlaştırılmalı, şehirlerin içerisinde kalmış olan verimli topraklarsa korumaya alınarak  şehir sebzeliklerine dönüştürülmelidir…

Köylünün kapı önü, bağı, bahçesi köy müşterek alanları ve özellikle tarla kenarlarına yardımlaşma ile verimli ağaçlar dikilmelidir. 

Muhtarlar hareketlendirilerek “hangi köy daha yeşil ve daha verimli olacak” diye yarışmalar düzenlenmelidir.

Şehirlerde ise binalar arasındaki beton bahçe duvarları sökülerek yeşil duvarlar konulmalı ve yine “hangi apartman bahçesi daha yeşil, verimli ve temiz olacak” diye yarışmalar düzenlenmelidir.

Her apartmanda yağmur suyu toplama sistemi ve atık toplama kutuları olmalıdır…

Suyumuz, üretimimiz bollaşmalı, tüketim çılgınlığı frenlenmeli ve ülkemiz tarımda (tahıl, sebzecilik, arıcılık, hayvancılık) dünya devi olmalıdır.

BU DEDİKLERİNİZİ BAŞARABİLECEKMİSİNİZ?

“Evet başaracağım. Çünkü Anadolu benim ülkem ve ben başarmak zorundayım”… SAYGILARIMLA.

 

 

KORAY POLAT KİMDİR?

Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler

Duvar - 2015 .... Belgesel, 00:05:00
1. Sabancı Vakfı Film Yarışması, Birincilik Ödülü. 2017
9. Montreal Türk Filmleri Festivali, Kanada, Gösterim Seçkisi. 2017
Beirut Film Festival, Public Square, Offical Selection. 2017
12. Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Yarışması, Finalist ve Gösterim. 2017
18. İzmir Kısa Film Festivali, Ulusal Panorama Resmi Gösterim Seçkisi. 2017
Mülteci Kadınlar Film Festivali, Kısa Film Gösterim Seçkisi. 2018
9. Suç ve Ceza Film Festivali, Sabancı Kısa Film Seçkisi, Bölümü Gösterim Seçkisi. 2019
13. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali, Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu, Gösterim Seçkisi. 2019

Türklerin İzinde - 2013 .... Belgesel, 00:36:00, 13 Bölüm, TRT TÜRK
Bir Bardak Sonsuzluk - 2004 / Ayşe Işıkyay, Fırat Tügen, Koray Polat, Mert Akyol
16. Ankara Film Festivali, Ulusal Belgesel Film Amatör Dalı Yarışma. 2005
26. İFSAK Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması. 2004

Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler

Kadın İsterse - 2017 .... Kurmaca
3. Ankara Almanya Büyükelçiliği Kısa Film Yarışması, Finalist. 2017…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AdminAdmin